OHJELMA-AJAT:
Torstai 02.01. Perjantai 03.01. Lauantai 04.01. Sunnuntai 05.01. Maanantai 06.01. Tiistai 07.01. Keskiviikko 08.01.
Voit lähettää vinkkejäkin:
Radio Robin Hood.
RRH-menovinkit.
danmarkpillen .
02-01-2025
RADIO ROBIN HOOD - YHTEISÖRADIO, KANSALAISMEDIA
Turun lähiradioyhdistys ry on kymmenen jäsenjärjestön yhteenliittymä, johon kuuluu ay-järjestöjä sekä sivistys- ja kulttuurijärjestöjä. Vapunaattona 1990 lähetyksensä aloittanut lähiradioyhdistyksen ylläpitämä Radio Robin Hood, 91,5 MHz, profiloituu kansalaismediana ja yhteisöradiona. Radioasema kuuluu jäsenenä Yhteisöradioiden Maailmanliittoon AMARC:iin.
Radio Robin Hoodin kuuluvuusalueella on n. 240.000 asukasta Turun kaupungissa, lähikunnissa, ulottuen Turunmaan saaristoon sekä äärialueilleen Salon seudulle, Loimaan seudulle, Vakka-Suomeen jne.
Turun lähiradioyhdistys ry:n tarkoituksena on ei-kaupallisen, voittoa tavoittelemattoman paikallisradiotoiminnan edistäminen ja tukeminen Turun kaupungin ja sen ympäristökuntien alueella. Lähtökohtana on kaikkien kansalaisten ja kansalaisryhmien tasavertainen osallistuminen radioaseman lähetyksiin. Tavoitteena on palvella koko ympäröivää yhteisöä, edistää paikallisen demokratian toteutumista herättämällä julkista keskustelua yhteisistä asioista ja välittämällä monipuolista ja moniarvoista, erilaisia näkökulmia ja vaihtoehtoja esittelevää ohjelmaa. Kansalaisten viestinnällisten oikeuksien edistämiseksi radioasema järjestää säännöllistä, kaikille avointa radiokoulutusta, jonka sisältöjä ja menetelmiä on pitkään kehitelty yhteistyössä eurooppalaisten yliopistojen ja yhteisöradioiden kanssa. Osa radiokursseista on suunnattu tietylle kohderyhmälle, esim. vammaiset, eläkeläiset, maahanmuuttajat tai nuoret.
Kahdenkymmenenseitsemän toimintavuoden aikana Radio Robin Hoodin puhepainotteisissa lähetyksissä ovat vakiintuneet uutis- ja ajankohtaisohjelmat, kulttuuriohjelmat, musiikkiohjelmat, palvelu- ja harrasteohjelmat ja järjestöohjelmat. Yksi lähetyspäivä on vieraskielinen ja sisältää mm. maahanmuuttajien toimittamia asia- ja kulttuuriohjelmia.
Toimitetut musiikkiohjelmat sisältävät julkaistua musiikkia ja mm. paikallisten, vasta aloittelevien ja jo tunnetumpien musiikintekijöiden haastatteluja. Ohjelmien musiikkivalinnoista vastaavat ohjelmantekijät: eri musiikkilajien harrastajat, musiikkialan toimijat, äänitteiden keräilijät. Toimitettujen musiikkiohjelmien antiin kuuluvat mm. savikiekot, kotimainen iskelmä- ja kansanmusiikki, työväenmusiikki, jazz, blues, rock-musiikki, elektroninen musiikki, reggae, maailmanmusiikki... Eri kulttuuripiireistä nouseva musiikkitarjonta välittyy maahanmuuttajien tekemissä radio-ohjelmissa.
90 prosenttia Robin Hoodin ohjelmistosta on paikallisesti tuotettua ja viikoittain Radio Robin Hoodin lähetyksiä on toteuttamassa keskimäärin 30-40 ohjelmantekijää. Radio-ohjelmia tehdään pääosin vapaaehtoispohjalta. Yhteisöradion kynnys on matala ja ohjelmantekijöillä on mahdollisuus käsitellä vapaasti myös sellaisia aiheita ja näkökulmia, jotka jäävät vähemmälle huomiolle muissa medioissa. Sanottavaa ei tarvitse mukauttaa erityiseen ohjelma- tai lähetysformaattiin.
Radio Robin Hoodin ohjelmantekijöistä vajaa puolet vastaa jonkin yhteisön tai järjestön radiolähetyksistä. Tässä radio-ohjelmien kohderyhmiksi voidaan määrittää ainakin ammattiyhdistysväki, maahanmuuttajat, työttömät, ihmisoikeusaktiivit ja nuoret. Toinen puoli Robin Hoodin ohjelmantekijöistä on hakeutunut mm. radiokurssien ja erityisharrastusten pohjalta radioaseman vapaaehtoistoimittajiksi. He eivät ole tekemässä jonkin intressi- tai mielipideryhmän omatuottoisia ohjelmia. Kulloinenkin ohjelma määrittää oman kohderyhmänsä, esim. Robin Hoodin musiikkitarjonta suuntautuu useampaan erilaiseen makuyleisöön ja ikäryhmään saman lähetyspäivän aikana.
Radio Robin Hood ei soi taustalla äänimattona, vaan sitä kuunnellaan aktiivisesti. Henkilö A avaa radion tiettyä ohjelmaa kuunnellakseen ja sulkee radion sen jälkeen. Tavoittelemmekin ohjelmakohtaisia kohdeyleisöjä. Näissä ryhmissä ohjelmien ja samalla radioaseman status on korkea, samoin kuin maahanmuuttajayhteisöissä, koska Radio Robin Hood on lähettänyt eri kulttuuritaustaisten itse kurssittamiensa toimittajien omakielisiä ohjelmia jo kaksikymmentä vuotta.
Viestintädemokratia ja resurssit
Yhteisöradioita toimii Suomessa tällä hetkellä vain viisi. Nämä ”demokraattis-osallistavat” radioasemat pyrkivät tukemaan paikallista kansalaistoimintaa ja palvelevat pieniäkin intressi- ja mielipideryhmiä. Turun lähiradioyhdistys ry ja Radio Robin Hood ovat toimineet lähes kolmenkymmenen vuoden ajan tehtäviinsä nähden varsin niukkojen taloudellisten ja henkilöresurssien turvin. Erityisesti syrjäytymisvaarassa olevien ryhmien ja vähemmistöryhmien ohjaus- ja opetustyö ovat vaatineet yhteisöradiolta ns. normaaleihin resursseihin nähden selvästi enemmän.
Radio Robin Hood on sijoittunut hyvin vertailututkimuksissa
Helmikuussa 2010 julkaistiin liikenne- ja viestintäministeriön teettämä selvitys luvanvaraisten radioasemien sisältötarjonnasta vuonna 2009. Kun tutkimuksessa vertailtiin kaikkia asemia yhtä aikaa sekä niiden puhe- että musiikkitarjonnan kautta, Robin Hood sijoittui monipuolisella sisältötarjonnallaan selvityksen kärkikolmikkoon, kuten vuonna 2006 tehdyssä tutkimuksessakin. (liikenne- ja viestintäministeriö, julkaisuja 4/2006, www.mintc.fija julkaisuja 4/2010,www.mintc.fi). Myös EU:n parlamentti on kahdessa päätöslauselmassaan suosittanut ei-kaupallisten yhteisöradioiden ja kansalaismedian taloudellista tukemista jäsenmaissaan.
____________________________________________________________________________________