Naisen asema Nicaraguassa

Huomioita naisen asemasta Nicaraguassa vuosina 2001- 2009 (Kaija Tiittanen)

Nicaragualainen nainen on kohtaloonsa alistuva, mutta äitinä ja isoäitinä vahva, arvonsa tunteva matriarkka. Hän tekee työt miehenkin edestä, hoitaa lapsensa ja suvun vanhukset. Kun olen kysynyt nicaragualaisilta nuorilta, ketä he maailmassa eniten ihailevat, jokainen on vastannut, että oma äiti.

Nicaragualainen mies toimii konkistadorien malliin: avioituu nuorena ja hankkii lapsia, jättää perheensä, perustaa uuden ja jättää senkin. Ulkomaille siirtotyöläiseksi lähteminen tekee vaimon vaihtamisen entistä helpommaksi. Naimakelpoisella nicaragualaismiehellä väitetään olevan keskimäärin kolme vaimoa.

Avustusjärjestöjen katulasten opetusryhmissä, joissa aloitin vapaaehtoistyöni, oli vain poikia. Tytöt olisivat olleet tervetulleita, mutta heitä ei tullut. Heidän pitää huolehtia sisaruksistaan ja tehdä kotiaskareita Päivisin. Heidän yksinhuoltajaäitinsä ovat siivoojina, pyykkäreinä, silittäjinä, kotiapulaisina ja kaupustelijoina.

Pojat ovat etuoikeutettuja.

Kaduilla ja kujilla Nicaraguassa kulmakunnan pojat pelaavat jalkapalloa iltaisin, mutta tytöt tekevät kotiaskareita sisällä. Jos poika tarttuu lautaseen ruokailun jälkeen viedäkseen sen astiainpesupaikkaan, hän käsketään antaa olla, sehän on naisten työtä. Jos perheellä on varaa vain yhden tai kahden lapsen kouluttamiseen, pojat ovat etuoikeutettuja.

Teiniraskauksien hämmästyttävä yleisyys Nicaraguassa on seurausta tyttöjen alistetusta asemasta, koulutuksen puutteesta ja katolisuudesta. Ehkäisyvalistuksen antaminen on ollut kouluissa kiellettyä, ehkäisyvälineitä on saatavissa, mutta kirkko kieltää niiden käytön. Abortti on aina laiton, rangaistava rikos.

Nicaraguassa sanotaan, että poika on mies vasta kun hän tulee isäksi. Äitinä tyttö saa arvostusta. Äitiys tekee lapsiäidinkin onnelliseksi. Usein isovanhemmat ja muut sukulaiset ottavat lapsen kasvattaakseen. Nicaraguassa palvotaan pikkulapsia, vauvoille hymyillään, leperrellään ja niiden kauneutta ihastellaan kadullakin kohdatessa.

Aviottoman lapsen synnyttäminen saa tytön tuntemaan itsensä Neitsyt Mariaksi.

Neitsyt Mariaa palvotaan Nicaraguassa kuten muuallakin katolisissa maissa. Aviottoman lapsen synnyttäminen saa tytön tuntemaan itsensä Neitsyt Mariaksi. Tämä mielikuva voi olla miehilläkin, jotka eivät välitä huolehtia syntyvästä lapsesta. Lapsi ei ole esteenä yksinhuoltajaäidin avioitumiselle. Jos on kyse pojasta, äidin aviomies saattaa kokea pojan kilpailijakseen. Isäpuoli ei halua ylimääräisiä elätettäviä ja ajaa pojan kadulle. Tytöstä on hyötyä ja hän saa jäädä uusperheeseen tekemään kotitöitä ja hoitamaan lapsia.

Ystäväni Cecilia, joka elää äärimmäisessä köyhyydessä lastensa kanssa perheen isän lähdettyä toisen naisen matkaan, oli epätoivoinen kuullessaan 15 -vuotiaan tyttärensä raskaudesta. Tytön koulunkäynti loppuisi ja Cecilialle tulisi yksi suu lisää ruokittavaksi mutta tytär itse oli onnellinen, vaikka tiesi, ettei lapsen isä piittaisi hänestä eikä vauvasta. Mies oli perheellinen hulttio, jolla oli jo ennestään avioliiton ulkopuolisia lapsia.

Vaimo ei saa tietää ja taitaa yhtä paljon kuin aviomiehensä saati sitten enempää.

Kuten kaikissa kehittyvissä maissa, Nicaraguassakin tietokoneet ovat käytössä kaikkialla pankeissa ja virastoissa. Nettikahviloita on kaupungeissa kaikkien käytettävissä. Siitä huolimatta nuorissa perheissä, joissa aviomies surffailee netissä päivittäin, vaimolla ei ole sähköpostiosoitetta eikä hän saa lähteä opiskelemaan tietokoneen käyttöä. Ehkä syynä moniin keskeyttämisiin ilmaisilla, tyttöjen tietokonekursseillamme on ollut mustasukkainen poikaystävä tai aviomies kotona. Vaimo ei saa tietää ja taitaa yhtä paljon kuin aviomiehensä saati sitten enempää.

Mies on perheen pää. Hyvin monista perheistä puuttuu isä ja silloin vanhimmalla pojalla on perheen pään asema ja valtuudet. Hän valvoo äitinsä ja sisarustensa tekemisiä, varsinkin sisaret ovat riippuvaisia vanhemmasta veljestään ja alistuvat tämän määräyksiin.

Yksinhuoltajaperheissä vanhimmalle pojalle perheen elättäminen on kunnia-asia, jos äiti ei pysty työllään hankkimaan elantoa lapsilleen. Perheenjäsenet ovat solidaarisia toisilleen. Meillä on stipendiaatteina Pronat- kursseja käyneitä tyttöjä, jotka saavat yliopisto-opiskelunsa kustannukset ja rahaa elämiseen kuukausittain, mutta käyvät silti töissä ja opiskelevat vain iltaisin ja viikonloppuina. He eivät käytä etuoikeutettua asemaansa omaksi hyväkseen vaan haluavat hyvinvointia kaikille kotona.

Suomessa on myynnissä Solidaarisuussäätiön työpajoissa Nicaraguassa käsintehtyjä joulukortteja tänäkin jouluna. Viime vuonna haastateltiin korttien tekijöitä. He kertoivat, etteivät miehet voineet osallistua korttien tekoon, vaikka siitä maksettiin hyvin, sillä heitä olisi pilkattu ja halveksittu. Jos joku naisista teki pitkiä päiviä ja ansaitsi paremmin kuin muut, häntä syytettiin ahneudesta. On siis kunniallisempaa makailla päivät pitkät kuin tehdä naisten töitä. Ei kukaan saa yrittää liikaa ja luulla olevansa muita parempi.

Machismo

Muutama vuosi sitten kun olimme saaneet ilmaiset tietokonekurssit tytöille hyvään vauhtiin Nicaraguassa, joku kysyi minulta, mikä olisi suurin este työssämme. Tuntematta maan kulttuuria vastasin: Machismo.

Oikeaan osuin. Siteeraan saamiani uhkausviestejä: ”Nicaraguan hallitus on palauttanut vallan miehille. Ulkomaalaisilla naisilla ei ole oikeutta määräillä nicaragualaisia naisia, sen tekevät nicaragualaiset miehet, joilla on keinot lopettaa tyttöjen kouluttaminen.” Kouluttaminen tarkoittaa suomalaisrahoitteisia kursseja, joilla varattomat tytöt ovat vuodesta 2004 saaneet ilmaista, ammattiin valmistavaa koulutusta, tietoa naisten oikeuksista ja seksuaalivalistusta. Hanketta ovat johtaneet nicaragualaiset, koulutetut naiset ilman ulkomaalaista pääjohtajaa.

Machot ovat oikeassa. Daniel Ortegan hallitus on antanut keinot kansalaisjärjestöjen lakkauttamiseen ja niitä on käytetty. Nicaraguassa on viime aikoina lakkautettu lukuisia naisten asemaa parantavia kansalaisjärjestöjä, varsinkin niitä, jotka ovat avoimesti vaatineet naisille oikeutta aborttiiin terveydellisistä syistä.


 

Kaija Tiittanen on suomalais-nicaragualaisen Pronat-hankkeen perustajia. Naisten asemaa edistävä Pronat-hanke toimii Granadan kaupungissa.

 

Tarinoita Nicaraguan naisista

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading