Kehitysyhteistyötä Ugandassa

Ulkoasianministeriön rahoittamassa Women’s empowering Radio –hankkeessa kehitetään ja vakiinnutetaan ugandalaisen MAMA FM -radion toimintaa.

Radio Robin Hoodin ja MAMA FM:n kolmivuotinen hanke alkoi maaliskuussaa 2009. Hankeessa MAMA FM:n vanhentunutta lähetystekniikkaa uusitaan ja järjestetään koulutusta Ugandan maaseudun vähäosaisille naisille heidän oikeuksistaan.

Vuonna 2012 Radio Robin Hoodin ja MAMA FM:n hankkeessa alkoi uusi kolmivuotiskausi. Jatkohankkeen tavoitteena on kasvattaa radioaseman taloudellista itsenäisyyttä ja keskittyä entistä enemmän esimerkiksi ympäristö- ja ihmisoikeusaiheisten ohjelmien tuottamiseen. Suunnitteilla on myös  maaseutuyhteisöissä järjestettäviä työpajoja ainakin ympäristönsuojelusta ja lisääntymisterveydestä.

Hankkeen ensimmäisen vuoden aikana MAMA FM on tehnyt entistä tiiviimpää yhteistyötä kaupunginosan muiden yhteisöjen ja järjestöjen kanssaAsemalla kävivät tekemässä tiedotus- ja valistusohjelmaa muun muassa erilaiset lapsijärjestöt, Ugandan albiinojärjestö ja vammaisjärjestöjen kattojärjestö NUDIPU, joista kaikki pitävät radiota tärkeänä tiedotuskanavana ja asennemuutoksen välineenä.

Myös päättäjät ovat huomanneet MAMA FM:n työn tarpeellisuuden. Kanavan  toiminnanjohtaja Margaret Sentamu-Masagazi palkittiin lokakuussa 2012 työstään naisten oikeuksien puolesta. Presidentti Yoweri Museveni myönsi hänelle palkinnon, joka annetaan vuosittain Ugandan 12 tärkeimmälle naisvaikuttajalle.

MAMA FM on Afrikan ensimmäinen naisten perustama radioasema.

MAMA FM aloitti lähetykset vuonna 2001. Aseman kuuluvuusalue on 400 kilometrin säde pääkaupunki Kampalasta. Radioasemalla on 2 miljoonaa kuuntelijaa ja se lähettää ohjelmia englannin ja swahilin lisäksi useilla paikallisilla kielillä, mm. lugandaksi. Radio on Ugandan oloissa erinomainen tiedotusväline, sillä se tavoittaa myös lukutaidottomat. Pienikokoisena sitä kannetaan mukana mm. peltotöissä ja markkinoilla.

Radioasema sijaitsee 8 kilometriä Ugandan pääkaupungin Kampalan keskustasta, Kisaasin alueella. Radioaseman perusti Ugandan naistoimittajien yhdistys Uganda Media Women´s Association UMWA.

MAMA FM haluaa edistää erityisesti naisten asemaa ja välittää myös muille syrjäytyneille ryhmille suunnattua informaatiota. Radioasema kannustaa kuuntelijoita osallistumaan radiolähetyksiin ja siten vaikuttamaan yhteisiin asioihin.

Radioaseman puhelinkontaktiohjelmat ovat hyvin suosittuja. ”Kun ihmiset puhuvat paljon, hallituskin alkaa toimia”, sanoo MAMA FM:n toiminnanjohtaja Margaret Sentamu-Masagazi. ”Ja jos Ugandassa haluaa edistää asioita, ensin pitää saada miehet vakuuttuneeksi, saada miehet mukaan samaan veneeseen”.

MAMA FM:llä on vain muutama palkattu työntekijä ja kolmisenkymmentä vapaaehtoistoimittajaa. Radioasemalla on oma keittiö ja se tarjoaa päivittäin kaikille radiossa työskenteleville lämpimän aterian.

Usein radioaseman kouluttamat vapaahtoistoimittajat saavat kuitenkin palkattua työtä muista radioista. Näin MAMA FM ei pääse hyötymään täysin kouluttamastaan henkilökunnasta ja radioaseman toimintaa on vaikea kehittää pitemmällä tähtäimellä.

Tutustu MAMA FM -radioasemaan videon välityksellä.

 

[Muualla netissä:]

Minun unelmani: Ugandalainen radiotoimittaja haluaa auttaa muita ilman äitiä kasvaneita (global.finland.fi - Mari Maasilta)

 


Kuulokuvia Ugandasta


 • Mama FM:n toimittajat kertovat työstään ja itsestään
 • Justina Omwony työskentelee Mama FM:llä pääteknikkona. Justina on ylpeä työstään ja siitä, että on päässyt niin pitkälle naisena miesvaltaisella alalla. Haastattelun aikoihin (2012) Justina oli menossa pian naimisiin insinöörisulhasensa kanssa.

 • Rebecca Birungi työskentelee toimittajana Mama FM:llä. Hän on työssään perehtynyt erityisesti terveyskysymyksiin. Rebecca on ollut myös toimittajavaihdossa Nepalissa ja Alankomaissa.

 • Jane Nakyondwa Matovu työskentelee uutistoimituksen päällikkönä Mama FM:llä. Ennen Mama FM:lle tuloaan Jane on ollut töissä muun muassa Ugandan suurimmassa sanomalehdessä New Visionissa ja toimittajavaihdossa Sambiassa.

 • Joan Nankya on 28-vuotias perheenäiti. Hänellä on kaksi työpaikkaa, kuten monilla muillakin Mama FM:n työntekijöillä. Mama FM:ssä Joan työskentelee varainkeruu- ja markkinointitehtävissä, toinen työ on pankissa.

 • Joseph Kibirige aloitti Mama Fm:ssä autonkuljettajana, mutta päätyi sattumalta mukaan lähisuhdeväkivallan vastaiseen hankkeeseen, jossa on nyt aktiivisesti mukana. Josephilla on myös oma radio-ohjelma. Työ Mama FM:ssä on tehnyt  hänestä innokkaan tasa-arvon puolestapuhujan.

 • Kalpana Bhandari on kolmikymppinen nepalilainen televisiotoimittaja, joka on tullut Mama FM:än toimittajavaihtoon.

 • Alice Chileshe on nuori sambialainen toimittaja, joka on tullut vaihto-ohjelman kautta Mama FM:lle harjoitteluun.

   

   

 • Robinah Nanfuka on tehnyt Mama Fm:ssä ohjelmaa lapsille vuodesta 2005 lähtien. Lasten oikeudet ovat hänen intohimonsa, ja hän tekee työtä niiden puolesta yhdessä usean eri järjestön kanssa.  Myös hänen haastatteluohjelmissaan on usein lapsivieraita: omasta tilanteestaan ovat päässeet kertomaan monet syrjityt lapset ja nuoret, esimerkiksi pakolaislapset ja teiniäidit. Siviiliammatiltaan Robinah on rehtori.

 • May Nakyejwe toimii projektipäällikkönä Mama FM:n perheväkivallan ehkäisemiseen keskittyvässä kampanjassa. Hän järjestää koulutuksia, keskustelutilaisuuksia ja työpajoja maaseudun ihmisten parissa.  May kokee, että niiden kolmen vuoden aikana kun hän on ollut mukana, kampanja on tuottanut tulosta.

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading