a-07. Historiaa.

Olemme kuulleet kuudessa ohjelmassa Nigeriasta lähtöisin olevan Sola Olysola Ayon kertovan meille syntymämaastaan. Hän on kertonut siitä, kuinka valtava ja moninainen valtio Nigerian liittotasavalta on.

Nykyisen Nigerian alueella oli asutusta jo 10 000 vuotta sitten. Ennen kuin Nigeria joutui englantilaisen siirtomaahallinnon alaisuuteen 1900-luvun alussa, maa oli jakaantunut useisiin kuningaskuntiin.

Englantilaiset siirtomaaisännät pysyivät vallassa vuoteen 1960 asti, jolloin maa itsenäistyi. Nigerian itsenäistyttyä maan politiikka jakaantui pitkälti etnisten ryhmien mukaan, joista tärkeimmät olivat lännessä asuvatjorubat, pohjoisen hausat ja kaakon ibotKolme vuotta itsenäistymisen jälkeen Nigeria julistettiin tasavallaksi, mutta jo vuonna 1967 maassa puhkesi sisällissota maan kaakkoisalueen Biafran julistautuessa itsenäiseksi. Hausa- ja jorubapuolueiden liittouduttua ja pohjoisnigerialaisten upseerien kaadettua lyhytikäisen, ibojen muodostaman sotilashallituksen, muslimit kohdistivat kristittyihin iboihin verilöylyjä. Ibot julistivat Kaakkois-Nigerian itsenäiseksi Biafran tasavallaksi. Nigerian hallitus reagoi aluksi saarrolla ja 6. heinäkuuta lähetti armeijan kukistamaan kapinaa. Biafran armeija antautui.
 

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading