a-03. Ruokakasvit, asuminen ja ilmasto

Öljyn tuoman vaurauden myötä nigerialaiset suurkaupungit muistuttavat länsimaisia suurkaupunkeja ostoskeskuksineen ja liikenneruuhkineen. Koska ne ovat kasvaneet hyvin vanhoista kaupungeista, asemakaava on varsin sokkeloinen. Maaseudun rakennukset ovat sopeutuneet paikallisiin oloihin. Nigerjoen deltassa, missä kuivaa maata on vähän, idzo-heimon talot rakennetaan paaluille ja niihin saavutaan veneillä. Talot rakennetaan puusta ja bambusta ja katetaan palmunlehvillä. Igbo-heimon talossa on bamburunko, jota pitävät kasassa savi ja köynnökset. Talot peitetään banaanin lehdillä ja ne sulautuvat hyvin ympäröivään metsään. Maan pohjoisosan taloissa näkyvät islamilaiset vaikutteet, ne ovat kulmikkaita savitaloja. Hausat rakentavat talonsa vallihaudan ympäröimäksi ryhmäksi.

Nigeriassa kasvaa monenmoisia hedelmiä ja vihanneksia, toiset tuttuja kuten mango, appelsiini, banaani, omena ja ananas. Pieniä banaaneja kasvatetaan myös erityisesti ruoanlaittoa varten. Tuttujen lisäksi on monta outoa hedelmääguavan tiedän, mutta agbalumosta, tangelosta, efo riristä, ewedusta en ole kuullutkaan.

Mutta annetaan Solan kertoa meille ruokakasveista: vihanneksista ja hedelmistä sekä asumisesta ja ilmastosta Nigeriassa.

X
You may login with either your assigned username or your e-mail address.
The password field is case sensitive.
Loading